C2C 

C2C kavramı e-ticaretin büyümesiyle ortaya çıktı denilebilir. C2C yani “Consumer to Consumer”, Türkçesiyle “Tüketiciden Tüketiciye” kavramı arada bir satıcı firma olmadan müşterinin müşteri ile yaptığı e-ticaret faaliyetidir. C2C iş modelinde satıcı da alıcı da tüketicidir. 

C2C nedir ? 

C2C (customer to customer) iş modelinde tüketiciler belli pazaryerlerini aracı olarak kullanarak başka tüketicilere satış yapabilirler. E-ticaret yapabilmek için şirket açmanın şart olduğu biliniyor. Satıcılardan yapılacak vergi kesintileri şirketleri üzerinden yapılıyor. C2C iş modeli ile e-ticaret yapmak isteyen tüm tüketiciler şirket açmak gibi ayrıntılarla uğraşmadan internet üzerinden alışveriş yapabilirler. Son yıllarda oldukça yaygın hale gelen C2C Türkiye’de de çok fazla yapılıyor. C2C yapmak için oluşturulan belli başlı pazaryerleri var. Bu pazaryeri uygulamaları üzerinde üyelik açarak kendi profilinizi oluşturabilirsiniz. Bu profil sayesinde ürün satın alıp başka insanlara satış yapabilirsiniz. Tabi üye olduğunuz pazaryeri uygulamasının da bu satışlardan belli bir komisyon kestiğini unutmayın. Ürünleri belli kategorilere ayıran bu uygulamalar her kategori için farklı komisyon bedelleri belirleyebilir. Yani satmak istediğiniz bir ürünün fiyatını belirlerken komisyon bedeli ve kargo ücreti gibi ayrıntıları düşünmeniz gerekir. 

C2C E-ticaret 

E-ticaret, yani elektronik ticaret, basit bir tabirle internet üzerinden yapılan tüm ürün ya da hizmet alışverişlerini kapsayan bir ticaret türüdür. Çağımızın dijitalleşmesi ile geçmişte iş yükü olarak gördüğümüz birçok işlemi artık bilgisayarlar ve internet aracılığıyla birkaç basit adımda halledebiliyoruz. Alışveriş de bunlardan biri. İnsanlar satın almak istedikleri tüm ürünlere internet aracılığıyla kolayca ulaşıyor ve dakikalar içinde satın alabiliyor. Satın almanın kolaylaştığı ve tüketimin arttığı bu dönemde de e-ticaret, işletmeler ve müşteriler için vazgeçilmez bir unsur haline geliyor. 

C2C, e-ticaret dünyasında sonradan doğan ve her geçen gün genişleyen bir iş modelidir. Tüketicinin direkt olarak tüketiciden alışveriş yapması anlamına gelen C2C daha fazla insanın e-ticaret dünyasında var olmasını sağladı. E-ticaret sektöründe var olmak isteyen hemen hemen herkesin alım satım yapabileceği bu iş modeli sunduğu imkan ve artılarla dikkat çekiyor. 

C2C Pazaryeri

C2C ticaretin her geçen gün sınırlarını genişlettiği konusundan bahsetmiştik. Dünyada ve Türkiye’de C2C iş modelini kullanan pek çok pazaryeri bulunuyor. Kullanıcıların üyelik oluşturarak giriş yaptıkları bu pazaryeri belirledikleri bazı komisyonlarla insanların alışveriş yapmasını sağlıyor. Satıcı konumunda olan biri her bir ürün satışından kayıtlı olduğu ilgili pazaryerine komisyon veriyor. Oranlar pazaryerlerine ve ürün kategorilerine göre değişiklik gösterebiliyor. 

Dünyada çok fazla yaygınlaşan C2C iş modeline Türkiye’den örnek vermek gerekirse Trendyol, Gittigidiyor, Hepsiburada, N11, Çiçeksepeti, Dolap, Letgo gibi siteler en çok tercih edilenler denilebilir. Bu pazaryerlerinin bazıları C2C altyapısı ile oluşturulurken, bazılarıda C2C e-ticaret yönteminin gelecekte ne kadar ilgi çekeceğini önceden fark edin web sitelerini daha sonrasında C2C ticaretine uygun hale getirmişlerdir. Dünyada C2C iş modelini kullanan dev şirketler vardır. Bu şirketlere Amazon, E-bay, Alibaba gibi siteler örnek olarak gösterilebilir. 

Türkiye’den ve dünya genelinden C2C iş modelini kullanan web sitelere örnekler verdik. Bu web sitelerin ortak bazı özellikleri bulunuyor. Genel anlamda kurumsal olarak insanlara güven veren bu siteler insanların alışveriş yapmalarını daha kolay hale getiriyor. Tüketiciden tüketiciye olarak gerçekleşen bu iş modelinde, halka mal olmuş belli başlı web sitelerin çatıları altında çalışmak daha fazla insanın dikkatini çekmeyi ve satış miktarının artmasını sağlayabilir. C2C pazaryerleri de her satıştan kazandıkları komisyon ile işlerini büyütebilirler. 

C2C’nin Avantajları 

● Customer to customer yani tüketiciden tüketiciye iş modeli ile toplum içerisinde var olan bireylerin kendi aralarında alım satım yapması daha kolay bir hale gelir. 

● C2C pazaryerleri bu işi yapmak isteyen hemen hemen herkese açıktır. ● Fabrikalarda seri üretimi yapılan ve her yerde aynısını ya da benzerini bulabileceğiniz ürünler yerine nadir ve özel tasarım ürünlerin bulunmasını ve satılmasını kolay hale getirir. 

● C2C iş modeli ile olduğunuz bölgede değil global çapta alım satım yapılabilir. C2C Pazaryeri Yazılımı 

Günden güne hacmini arttıran e-ticaret sektörüne farklı bir kapıdan adım atmak isteyen girişimciler C2C e-ticaret modeli ile ilgilenmeye başladı. Sektörlerinde lider olan pazaryerlerinde satıcı konumunda olmak istemeyen girişimciler bu tarz pazaryerleri oluşturarak yeni bir kapı aralamak istiyor. C2C iş modeli ilgisi çeken girişimcilerin dikkat etmesi gereken belli başlı konular var. Bunlardan en önemlisi

C2C pazaryeri yazılımlarıdır. Halihazırda hizmet veren C2C pazaryerleri baz almak önemlidir fakat tamamen kopyalamak büyük hata olur. Var olan pazaryerlerinin eksiklerini ve geliştirilebilecek yönlerini doğru hesaplayıp daha iyi bir C2C pazaryeri oluşturmak en akıllıca yoldur. C2C pazaryeri platformu oluşturan bir girişimcinin yaptığı şey site içerisindeki kontrollerdir. Çünkü C2C iş modelinde e-pazaryeri sahibi ürün/ilan içeriği oluşturmaz. Ürün ve ilan içerikleri satıcı ve alıcı olan tüketicilerin sorumluluğunda olur. C2C girişimcisi bu ürün ve ilanların kontrollerini yaparak onaylar ya da reddeder. 

E-ticaret sitesi oluşturan pek çok web site vardır. C2C yazılımı ile doğru çalışan bir web site oluşturmak ise uzmanlık isteyen bir alandır. Çünkü halihazırda satışı yapılan e-ticaret sitelerinin yazılımları satıcı ve alıcı odağı üzerinden konumlandırılmıştır. Tek bir satıcı ve farklı alıcılar olarak düşünülüp tasarlanmıştır. C2C modelinde bir pazaryeri oluşturmak istiyorsanız doğru e-ticaret altyapısını bulmanız gerekiyor. 

C2C yazılım hizmetleri çok ucuz hizmetler değildir. Büyük düşünen ve işini geleceğe taşımak isteyen insanların işlerine yaptıkları yatırımlar olarak görülebilir. Hal böyle olunca satın aldığınız bir hizmetin geliştirilebilir olması ve destek sisteminin doğru çalışması çok önemlidir. Eticdo olarak müşterilerimize sağladığımız destek satış sonrasında da devam etmektedir. Verilen hizmetle ilgili geri dönüşler ve ilerleyen süreçlerde oluşabilecek her türlü teknik sıkıntıda yazılım desteği sağlamaktayız. 

C2C yazılımı tecrübesine sahip Eticdo Dijital Pazarlama Ajansı ile işinizi bir adım ileri taşıyıp sizin için hangi paketin mantıklı olduğuna beraber karar verebiliriz. Sektör içerisinde en uygun ve kapsamlı C2C yazılım hizmetisi sağlayan Eticdo paketlerini inceleyebilirsiniz. Ücretsiz danışmanlık için uzmanlarımızla iletişime geçin.